Kako unijeti Omega 3 u preporučenoj dozi

Omega 3

Ako biste mene pitali najlakši način za osigurati dnevnu dozu Omega 3 masnih kiselina jest tako da pojedete porciju plave ribe za ručak. No da li znate da se Omega 3 masne nezasićene i dobre kiseline nalaze i u jednoj biljci? Zove se Noćurka. Ovo sam doznala sasvim slučajno jer sam nedugo bila na pregledu kod dermatologa zbog ispadanja kose. Općenito imam suhu kožu, ali masnu kosu i mučilo me već neko vrijeme ispadanje kose. To je bio razloga zašto sam otišla na pregled dermatologu. Nakon ugodnog uvodnog razgovora, dermatolog me priupitao upravo ovo pitanje-  koliko puta u tjednu jedem sitnu plavu ribu? Pa, zamuckivala sam, dva puta tjedno, rekoh. Nisam znala da je to važno dermatologu, ali ispalo je da je itekako od značaja.


Plava je riba odličan izvor pravih Omega 3 masnih kiselina. Jedan obrok ispunjava dnevnu dozu potrebe za čovjeka. I još k tome zdrava navika. Tada mi je dermatolog u pojasnio na što sve utječe manjak ovih masnih kiselina. Najednom mi je postalo jasno da Omega 3 masne kiselinu trebaju biti dio prehrane i na meniju barem 3 do 4 puta tjedno. U to vrijeme sam imala i prištiće na leđima kojih se nisam mogla riješiti niti ih izliječiti klasičnim kremama. Dermatolog mi je rekao da ako redovito unosim u tijelo Omega 3 masne kiseline i taj ću dio izliječiti uspješno. I imao je pravo. Nakon niti 3 tjedna prištići su posve nestali. Nevjerojatno!

Najzdravije je doći do željene doze putem ribe, no ako ne možeš skoknuti do ribarnice nemati druge neko uzeti alternativu, a to su kapsule Omega 3 masnih kiselina koje se nabave u ljekarnama. U ljekarni ima cijela polica takvih preparat. N pogled svih tih pripravaka pomislih u sebi pa što bi mi mama rekla kad bi me vidjela da kupujem takve preparate umjesto da si ih sama priredim?

Tags:
, , ,