Skip to content

Sestrinski edukacijski magazin

Naslovnica arrow Stručni članci arrow Godina II, Broj 3. arrow Brze smjernice: Snimanje elektrokardiograma (EKG-a)
Brze smjernice: Snimanje elektrokardiograma (EKG-a) Ispis E-mail
Aleksandar Radenović, Nastavno središte, Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Zagreb   
Četvrtak, 19 Svibanj 2005

Elektrokardiografija je neinvazivni postupak koji se provodi u svrhu prikupljanja podataka o elektrofiziologiji srca. Omogućava dobijanje grafičkog prikaza električne aktivnosti srčanih otkucaja.

 

Fiziologija

 

Slika 1. Slijed prijenosa električnog impulsa kroz srce
Slika 1. Slijed prijenosa električnog impulsa kroz srce
U desnom atriju nalazi se sinus-atrijski (SA) čvor. On predstavlja dio tzv. provodne muskulature srca i kao takav ima svojstvo spontane depolarizacije, te pokreće val depolarizacije, tj. akcijski potencijal.

 

Val depolarizacije širi se zatim kroz tri definirana snopa provodne muskulature vrlo brzo po čitavoj muskulaturi atrija

(lijevi i desni atrij su jedan srčani mišić i čine jedinstvenu funkcionalnu cjelinu) i dolazi do atrio-ventrikularnog (AV) čvora koji se također nalazi u desnom atriju, blizu septuma, tik uz trikuspidalnu valvulu. U AV-čvoru val depolarizacije se usporava tj. miruje, koliko je potrebno da krv iz oba atrija prijeđe u odgovarajuće ventrikule.

Zatim se kroz Hisov snop prenosi u desni ventrikul, gdje se odmah grana na desnu granu (za desni ventrikul) i lijevu granu (za lijevi ventrikul). Impuls se nešto brže provede kroz početni dio lijeve grane, pa se prvo depolarizira lijeva strana septuma.

Napokon se val depolarizacije (impuls) proširi od endokarda kroz miokard do epikarda gdje završava val depolarizacije (impuls). Ovo širenje impulsa kroz radnu muskulaturu miokarda puno je sporije od širenja impulsa kroz provodnu muskulaturu.

Zadnji dio miokarda koji se depolarizira je bazalni dio lijevog ventrikla.

Slika 2. Prikaz odraza električne aktivnosti srca na EKG krivulju i primjeri EKG zapisa
Slika 2. Prikaz odraza električne aktivnosti srca na EKG krivulju i primjeri EKG zapisa

 

Električnu aktivnost srca, EKG uređaj bilježi u obliku EKG krivulje na kojoj razlikujemo zupce i valove. Normalni EKG sastoji se od serije ciklusa (kojeg čini P val, QRS kompleks i T val). Značenje istih u fiziologiji prenosa električne aktivnosti srca prikazano je na slici 2.

Ciklus započinje P valom, koji označava depolarizaciju atrija. Zatim slijedi QRS kompleks koji odgovara depolarizaciji ventrikula. Ciklus završava T valom koji označava repolarizaciju ventrikula.

Indikacija za EKG

EKG ima važno mjesto u hitnoj medicinskoj pomoći, posebice ako se radi o prisutnosti boli u prsima, aritmiji, dispneji ili drugim znakovima koji upućuju na mogućnost postojanja akutne kardiovaskularne bolesti, te stoga predstavljaju indikaciju za provođenje dijagnostičkog postupka.

Slika 3. Pomoćni postupak određivanja indikacije za snimanje EKG-a
Slika 3. Pomoćni postupak određivanja indikacije za snimanje EKG-a

Materijal i pribor za snimanje EKG-a

1. EKG uređaj (12 - kanalni)

2. elektrode

3. elektrovodljivi gel

4. papirnati ubrusi za brisanje

 

Postavljanje elektroda za snimanje 12 - kanalnog EKG-a

Slika 4. Postavljanje elektroda za snimanje 12 - kanalnog EKG-a
Slika 4. Postavljanje elektroda za snimanje 12 - kanalnog EKG-a

Postavljanje elektroda na ektremitetima

Elektrode se spajaju na obje ruke i lijevu nogu, dok se na desnu nogu obično spaja elektroda koja služi kao uzemljenje. Desna ruka obilježava se sa R (Right arm), lijeva ruka sa L (Left arm) a lijeva noga sa F (Foot), dok se elektroda za uzemljenje obilježava sa N (Null). Elektroda R je crvene, L žute a F zelene boje tako da u smjeru kazaljke na satu podsjeća na semafor. Elektroda N je crne boje (slika 4.).

 

Postavljanje elektroda na prsima

Postavlja se šest prekordijalnih odvoda. Zovu se tako jer se elektrode za njihovo snimanje stavljaju na stijenku prsnog koša, dakle ispred srca (prekordijalno). Označavaju se sa V1-V6 (slika 4.).

V1- 4. interkostalni prostor parasternalno DESNO

V2- 4. interkostalni prostor parasternalno LIJEVO

V4 - iktus - jedan prst medialno od medioklavikularne linije, peti interkostalni prostor (IKP)

V3 - izmedju V2 i V4

V5 - peti IKP u prednjoj aksilarnoj liniji

V6 - peti IKP u srednjoj aksilarnoj liniji

 

Postupak snimanja EKG-a

Slijed postupka Obrazloženje
1. Objasniti i raspraviti s pacijentom postupak snimanja EKG - a. Kako bi bili sigurni da pacijent razumije postupak te mogao dati svoje mišjenje o istom.
2. Uputiti pacijenta da oslobodi prsni koš, te donje dijelove ekstremiteta Kako bi mogli pristupiti mjestima za postavljanje elektroda.
3. Smjestiti pacijenta u udoban položaj, ležeći ili sjedeći. Kako bi osigurali optimalno snimanje EKG - a i udobnost pacijentu.
4. Prikopčati 10 elektroda kako je opisano na slici 4. Preduvjet za snimanje EKG - a.
5. Zamoliti pacijenta da miruje i pokuša suzdržati se od pokreta,te normalno diše. Kako bi postigli optimalno snimanje EKG - a bez smetnji koje uzrokuju mišićni pokreti.
6. Pokrenuti snimanje EKG - a, ovisno o vrsti uređaja. Način snimanja EKG - a (automatsko, manuelno) ovisi o proizvođaču uređaja koji se koristi.
7. Na dobivenoj traci EKG - a, označi: ime i prezime pacijenta, spol, JMBG U svrhu preveniranja gubljenja nalaza i/ili zamijene s nekim drugim.
8. Pacijenta obavijestiti da ste završili sa snimanjem i da će te otkopčati elektrode. Pacijentu će biti lakše ako bude informiran i prije i tijekom provođenja dijagnostičkog postupka.
9. Pacijentu dati ubruse da se obriše te mu pomoći ukoliko mu je pomoć potrebna. Gel zbog svoje ljepljivosti i vlažnosti uzrokuje nelagodu kod pacijenta.
10. Informirati liječnika te mu dati na uvid snimljeni nalaz EKG – a. Liječnik će na osnovu nalaza EKG - a odrediti daljnje postupke kod pacijenta.
Napomena: Prije kontakta s pacijentom i snimanja EKG-a, potrebno je upoznati se s uređajem za snimanje, njegovim karakteristikama i opcijama koje nudi.

Literatura:

1. Marlet J., Dougherty L., Manual of Clinical Nursing Procedures - Fifth Edition. 406 - 408, Blackwell Science, Oxford 2000.

2. Coxon V. i dr., Nursing Skills. 1300-1305, Thomson Learning, Albany 1999.

 
Sljedeća »

Tražilica

Pronađi nas na Facebooku

Pronađi nas na Facebooku

ISSN: 1334-7551

Kontaktirajte nas..
 

HON code

HONcode accreditation seal.

Tko je Online

Gostiju online: 1

SEM • www.sem.com.hr

Sestrinski edukacijski magazin

Marketing